Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου συζητάει με τους αναγνώστες

Βιβλίων Γη

Η συγγραφέας, Δήμητρα Παπαναστασοπούλου, απαντάει στις ερωτήσεις που θέτει η Νατάσα Μουτούση, και αποκαλύπτει στο αναγνωστικό κοινό τις σκέψεις και τις αναζητήσεις ενός συγγραφέα. Στη συζήτηση αυτή παρουσιάζει και το νέο της μυθιστόρημα, Η Φωτιά της ψυχής, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24γράμματα.

Βιβλίων Γη
  • Ποιο ήταν το ερέθισμα που σας έκανε να πάρετε χαρτί και μολύβι την πρώτη φορά;

Κανένα ερέθισμα, καμιά προειδοποίηση, κανένας προγραμματισμός. Σαν έτοιμη από καιρό η έμπνευση με κατέκλυσε ξαφνικά, και με κυρίευσε.

  • Ποια είναι η θεματολογία που σας κεντρίζει το ενδιαφέρον ως αναγνώστρια;

Έχω πολλά ενδιαφέροντα: ζωγραφική, αρχαιολογία, ιστορία, μυθολογία, λαογραφία, αρχαίοι πολιτισμοί, αρχιτεκτονική, μεταφυσική, και φυσικά η λογοτεχνία. Συνήθως διαβάζω περισσότερα τού ενός βιβλία συγχρόνως, εκτός αν κάνω μια συγκεκριμένη έρευνα, οπότε επικεντρώνομαι σ’ αυτή.

  • Αντλείτε συνήθως έμπνευση από κάποιο βιωματικό γεγονός και το καταγράφετε, είναι γέννημα καθαρά της φαντασίας ή ο συνδυασμός και των δύο;

Η έμπνευση ενός θέματος μπορεί να έρθει από πολλούς αστάθμητους παράγοντες, πολλές φορές εν αιθρία. Η φαντασία είναι πρώτη και κυρίαρχη. Αν στην πορεία προστεθούν κάποιες σκόρπιες βιωματικές πληροφορίες, πρόκειται για κάτι απόλυτα απρογραμμάτιστο, περιστασιακό και μικρής έκτασης. Αυτές οι φράσεις/παρεμβολές εισβάλλουν με τη δική τους δύναμη και εντάσσονται στον κορμό της αφήγησης, μόνο και μόνο για να προσδώσουν περισσότερο ενδιαφέρον.

  • Σας έχουμε γνωρίσει μέσα από τα ιστορικά κυρίως μυθιστορήματα που έχετε γράψει με επιτυχία. Πόσο δύσκολο είναι να αποτυπώσετε τα ιστορικά γεγονότα και τις κοινωνικές συνθήκες ενός συγκεκριμένου χωροχρόνου;

Βασική προϋπόθεση είναι η μεγάλη μου αγάπη στην Ιστορία. Αυτό κάνει την έρευνα, όσο εκτεταμένη και να είναι, μια ασχολία ευχάριστη για μένα. Η όποια δυσκολία συνίσταται στην επιλογή των λεπτομερειών των ιστορικών στοιχείων και στην ενσωμάτωσή τους στην πλοκή του βιβλίου, ώστε να μη μοιάζει με δημοσιογραφική διατύπωση.

Βιβλίων Γη
  • Το νέο μυθιστόρημά σας ανήκει στην κατηγορία του ιστορικού; Διαβάζουμε ότι βασίζεται σε πραγματική ιστορία. Σε ποιο ιστορικό πλαίσιο κινείται το νέο σας πόνημα;

Όπως όλα μου τα βιβλία, έτσι κι αυτό δεν είναι απλά ιστορικό, αφού περιέχει κι άλλου είδους στοιχεία, τόσο λαογραφικά και κοινωνικά, όσο και μυθοπλαστικά. Το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο κινείται ως επί το πλείστον είναι το πολύ ενδιαφέρον της Μέσης Ανατολής και περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- και μέρος του εμφυλίου του Λιβάνου(1975-1990).

  • Η επιλογή του χρόνου μέσα στο οποίο εντάσσετε τη δράση του μυθιστορήματος σας είναι πρωταρχικό σας μέλημα;

Ναι, αποφασίζω την επιλογή του χρονικού πλαισίου από την αρχή, γιατί αυτό απαιτεί την ανάλογη ιστορική έρευνα. Βέβαια, στην συνέχεια μπορεί να χρειαστεί να μελετήσω και την ιστορία ενός άλλου τόπου, αλλά δεν συμβαίνει συχνά.

  • Από τον τίτλο αντιλαμβανόμαστε ότι αναφέρεται σε κάποιον με δύναμη ψυχής που…«παίρνει φωτιά»…Η αγάπη πόση δύναμη μπορεί να έχει; Μπορεί ο άνθρωπος να αλλάξει τη μοίρα του με τη δύναμη της αγάπης;

Η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη της ζωής μας. Έχει τεράστιες δυνατότητες γιατί περικλείει την πίστη. Και η πίστη είναι γνωστό ότι δημιουργεί θαύματα. Όταν η πίστη εκλείψει, η αγάπη φθίνει και χάνεται, και μαζί της φεύγει και η ζωή.

  • Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε ότι αφηγείστε τη ζωή μιας γυναίκας. Έχετε προτίμηση στις γυναίκες ηρωίδες ή έτυχε; Πιστεύετε ότι οι χαρακτήρες πρέπει να έχουν μία ιδιαίτερη δυναμική ή σημασία έχει η πλοκή;

Αφηγούμαι τη ζωή μιας γυναίκας, της οποίας το πάθος για τη ζωή με συνεπήρε, μ’ εντυπωσίασε. Στους χάρτινους ήρωές μου συνυπάρχουν οι γυναίκες με τους άνδρες. Και, φυσικά, πιστεύω ότι οι χαρακτήρες έχουν ανάγκη μιας δυναμικής, τέτοιας ώστε να γοητεύουν τον αναγνώστη. Ένας απλός χαρακτήρας δεν έχει τη δυνατότητα να μας δώσει την απαιτούμενη δράση, με αποτέλεσμα να γίνεται ανιαρός και ως αναγνώστες να χάνουμε το ενδιαφέρον μας για το βιβλίο.

Βιβλίων Γη
  • Συνηθίζετε να ολοκληρώνετε τη σύλληψη της ιδέας στο μυαλό σας και να τη μεταφέρετε στο χαρτί ή οι ήρωες σας αυτονομούνται και διαγράφουν τη δική τους πορεία κατά την εξέλιξη της συγγραφής;

Κάνω ένα σκαρίφημα με τη γενική εξέλιξη, φθάνοντας ως το τέλος πριν αρχίσω να γράφω. Όμως, είναι αρκετές οι φορές, όπως το έχω πει επανειλημμένα που η έμπνευση της στιγμής κάνει τα δικά της μαγικά και φέρνει τα πάνω-κάτω. Ακόμη και τότε, η πορεία των ηρώων παραμένει η ίδια, η προδιαγεγραμμένη από μένα.

  • Διαβάζοντας τα βιβλία σας έχουμε διπλό όφελος εκτός της αναγνωστικής απόλαυσης. Το ότι κάτι μαθαίνουμε …κάτι μας μένει να θυμόμαστε, όπως είχα διαβάσει να αναφέρει κάποια ομότεχνή σας… Είναι αυτός ο στόχος σας; Ποια είναι η γνώμη σας;

Πράγματι, θέτω πάντα κάποια ερωτήματα στον εαυτό μου και ορίζω τους ήρωες να δώσουν τις απαντήσεις και τις ποθούμενες λύσεις. Οι λύσεις δεν είναι πάντα ευχάριστες, δεν επιδιώκω οπωσδήποτε «ένα ευτυχές τέλος». Η ζωή μας αποτελείται από ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές -ίσως οι δεύτερες να είναι περισσότερες και η διάβαση είναι ένας συνεχής ανήφορος, μια συνεχής πάλη. Η ταύτιση του αναγνώστη με κάποιον/κάποιους ήρωες σημαίνει ότι βλέπει κομμάτια του εαυτού του στις πράξεις και τις σκέψεις του, και αρκετές φορές τον βοηθά στην καθημερινότητά του.

Βιβλίων Γη

Εργογραφία της συγγραφέως:

1.ΣΑΝ ΣΤΑΧΥΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΔΙΟΠΤΡΑ, 2012
2.ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ, ΔΙΟΠΤΡΑ, 2013
3.ΑΠΟ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΑΣΗΜΙ, ΔΙΟΠΤΡΑ, 2015
4.ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΠΑΘΟΣ, ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, 2017
5.ΟΤΑΝ ΣΩΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΦΩΣ, ΑΝΕΜΟΣ, 2018
6.ΣΙΒΥΛΛΑ,ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΥΒΡΕΩΣ, ΑΝΕΜΟΣ, 2019
7.ΠΑΛΑΙΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ 24 ΓΡΑΜΜΑΤΑ, 2021

Επίσης, έχει συμμετάσχει με διηγήματα στις παρακάτω ομαδικές εκδόσεις:
Για πού το βαλες Χριστουγεννιάτικα;
ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, 2016
Παιγνίδια του Θρόνου στο Βυζάντιο,
IWRITE, 2019
και στο αγγλόγλωσσο Coronavirus,
an alien or an ancient virus?
ON TIMEBOOKS, 2020

Σχετικές δημοσιεύσεις