Ο προσκυνητής, Μίκα Βάλταρι

Βιβλίων Γη

Σημείωμα εκδότη

Ο νεαρός Ιωάννης, αρνούμενος τις κοσμικές απολαύσεις, είναι ελεύθερος να αναζητήσει τη γνώση. Το πάθος του είναι τα βιβλία και μοναδική του επιθυμία να γνωρίσει τον ελληνικό πολιτισμό.

Το μυθιστόρημα «Ο προσκυνητής» θα μπορούσε να θεωρηθεί το prequel του γνωστού στην Ελλάδα μυθιστορήματος του Μίκα Βάλταρι, «Ιωάννης Άγγελος». Οι εκδόσεις Καλέντη δίνουν στο αναγνωστικό κοινό και στους λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος ένα μυθιστόρημα του αγαπημένου συγγραφέα για πρώτη φορά.

Ο Ιωάννης ο προσκυνητής, προσδιορισμός που του δίνει μία γυναίκα-Μαικήνας, η οποία τον βοηθάει στο ταξίδι και τον σκοπό του, καταγράφει τις αναζητήσεις και τις εμπειρίες του μέσα από το κυνήγι της γνώσης. Θα βρεθεί στη Βασιλεία σαν γραφέας σε μια δύσκολη περίοδο συζητήσεων και ανακατατάξεων, όταν η Σύνοδος θα προσπαθήσει να βγάλει απόφαση για το πού θα διεξαχθεί η συνάντηση της ορθόδοξης με την καθολική εκκλησία, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα του Σχίσματος.

Ο ουμανιστής Ιωάννης θα καταγράψει το σκληρό πολιτικό παιχνίδι που διεξάγεται στην Ελβετία και θα φτάσει στην Κωνσταντινούπολη, ως συνοδός εκείνων που θα προσπαθήσουν να πείσουν τον Αυτοκράτορα Ιωάννη Η΄ να αποπλεύσει για τη Φερράρα.

Μέσα από τα πολιτικά και θρησκευτικά παιχνίδια που λαμβάνουν χώρα μέχρι την πολυπόθητη Σύνοδο, ο Ιωάννης θα περιγράψει όλη την εποχή, ιστορικά και κοινωνικά, και θα αποδοκιμάσει τον τρόπο σκέψης του κόσμου της εκκλησίας. Θα αναγάγει σε σκοπό τη μελέτη των αρχαίων κειμένων και της ελληνικής γλώσσας και θα αναμετρηθεί με την ύλη και τις απολαύσεις της, οι οποίες έχουν καταβυθίσει κάθε πνευματικό χρέος των ανθρώπων της σκέψης και της γνώσης.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης

Μετάφραση: Μαρία Μαρτζούκου

Σχετικές δημοσιεύσεις